Λίγα λόγια για τη Σκύρο

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων ( 215 τετρ.χιλ.) και το νοτιότερο , απέναντι από την Εύβοια στην οποία ανήκει και διοικητικά.

Η Σκύρος καταμεσής του Αιγαίου με την μεγάλη ηλιοφάνεια και το δροσερό κλίμα αποτελεί ιδεώδη τόπο για διακοπές.Νησί με ιδιαίτερη προσωπικότητα συνδυάζει το πευκόφυτο τοπίο των Σποράδων στο Βορρά με την άγονη ομορφιά των Κυκλάδων στο Νότο .

Απέχει 22 ναυτικά μίλια από την Κύμη και έχει αποκτήσει φήμη για τη χειροτεχνία και κυρίως για τα παραδοσιακά κεντήματα , τα κεραμικά  και τα ξυλόγλυπτα έπιπλα.

Πασίγνωστο είναι το Σκυριανό Καρναβάλι και ο μοναδικός γιορτασμός της Αποκριάς που παραπέμπουν σε διονυσιακές τελετές.

Στο νησί σώζεται ένα σπάνιο είδος μικρόσωμου αλόγου με ύψος που δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, το γνωστό Σκυριανό αλογάκι.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα πιό ενδιαφέροντα νησιά για την ελληνική μυθολογία . Εδώ έλαβαν χώρα δυό σημαντικά γεγονότα.

Το πρώτο αφορά τον Αχιλλέα, τον οποίο η μητέρα του, η θεά Θέτις, θέλοντας να τον κρατήσει μακρυά από τον πόλεμο της Τροίας, τον έστειλε ντυμένο κοριτσίστικα στην αυλή του βασιλιά του νησιού Λυκομήδη. Ομως εκεί καταφθάνει ο πανέξυπνος Οδυσσέας, που φέρνει δώρα στα παιδιά σπαθιά και κούκλες. Ο μικρός Αχιλλέας διαλέγει τότε ένα σπαθί και έτσι αποκαλύπτεται. ΄Ύστερα από μερικά χρόνια θα γίνει ο μεγάλος ήρωας του Τρωικού πολέμου.Ο όρμος Αχίλλι απ΄όπου ξεκίνησε ο Αχιλλέας , βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό Ασπούς .

Τό δεύτερο γεγονός αφορά τον Θησέα, που είχε κι αυτός ζητήσει καταφύγιο στην αυλή του Λυκομήδη. Όμως ο ίδιος ο Λυκομήδης τον παρασύρει σ΄ένα περίπατο και με μιά σπρωξιά τον γκρεμίζει από τα βράχια και τον σκοτώνει.

Το 468 π.Χ ο Αθηναίος στρατηγός Κίμων καταλαμβάνει την Σκύρο και όπως λέγεται βρίσκει τον τάφο του Θησέα και μεταφέρει τα οστά του στην Αθήνα για να τα τοποθετήσει στο Θησείο.

Η Σκύρος βρισκόταν υπό την κηδεμονία των Αθηναίων μέχρι το 86 π.Χ.

που καταλύφθηκε από τους Ρωμαίους. Την  Βυζαντινή εποχή χρησίμευσε σαν τόπος εξορίας ανεπιθύμητων ισχυρών προσώπων.  Από το 1204 μέχρι το 1538 ανήκε στούς  Βενετούς. Το 1538 κατακτάται από τον Μπαρμπαρόσσα. Το 1652 καταλαμβάνεται από τον στόλο των Βενετών και το 1770 περνά στην Ρωσική κατοχή. Στην Επανάσταση του 1821 το νησί  πήρε ενεργό μέρος και απελευθερώθηκε το 1830.

Η Σκύρος καταμεσής του Αιγαίου με την μεγάλη ηλιοφάνεια και το δροσερό κλίμα αποτελεί ιδεώδη τόπο για διακοπές.Νησί με ιδιαίτερη προσωπικότητα συνδυάζει το πευκόφυτο τοπίο των Σποράδων στο Βορρά με την άγονη ομορφιά των Κυκλάδων στο Νότο .